Haptic Communicatie binnenkort ook in Nederland

OTwee, Groningse zorginstelling voor mensen met een beperking in horen en zien, organiseert een introductietraining ‘Haptic Communicatie’, ook wel: ‘Haptics’ of ‘Haptic Signs’. Dit is een manier van informeren en communiceren via de tast, die in Scandinavië werd ontwikkeld. In Nederland is haptics nog niet zo bekend. Twee Noorse pioniers dragen in april hun kennis over aan 20 professionals en leden van belangenorganisaties. Zij gaan het geleerde via hun eigen organisatie verder verspreiden. 

Omgevingsinformatie via de tast
Mensen die zowel auditief als visueel beperkt zijn missen veel informatie. Zo hebben zij moeite om te bepalen waar zij zich in een ruimte bevinden. Waar zijn de deuren, waar de ramen, waar zitten andere mensen, wie lacht er, wie loopt er even weg? Via Haptic Communicatie wordt door middel van voelbare tekens, bijvoorbeeld op de rug, duidelijk gemaakt wat er in een ruimte gebeurt. Ook als er gevaar dreigt is Haptic Communicatie heel effectief. Er is dan geen tijd om uitvoerig te tolken of anderszins uit te leggen wat er aan de hand is. Met een eenvoudig teken kan iemand die niet (alles) ziet en hoort dan snel gewaarschuwd worden.

 

Waardevolle aanvulling in de communicatie
Haptic Communicatie is dus geen taal, maar een nuttige aanvulling in de communicatie met mensen die beperkt zijn in horen én zien. Ook mensen met alleen een visuele beperking kunnen er hun voordeel mee doen. In Scandinavië is ‘Haptics’ al volledig ingebed in de benadering van deze doelgroepen. OTwee hoopt met het aanbieden van de training een bijdrage te leveren aan verdere verspreiding van Haptics in Nederland. Drie fondsen maakten de introductietraining mogelijk.

 

 

Bron: dit is een bewerking van het persbericht van Otwee

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s