BLOG Niet meer op stap zonder zonnebril

puppu met grappige zonnebril: roze hartjesvormige glazenUit economische en milieu overwegingen laat ik mijn verwarming uit. Dat is behoorlijk fris in huis en dat in mei. Maar zodra ik buiten kom en die ongelofelijk lichte lentegroene blaadjes zie, aan elke boom en struik,  kan ik er niet om heen: het is lente! En.. er ligt nog een hele zomer voor me. M’n zonnebril zit alweer standaard in m’n tas.

En met reden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de achteruitgang van het zicht bij muizen met het Ushersyndroom werd vertraagd als de ogen werden beschermd tegen zonlicht. Alhoewel het onderzoek nog niet volledig was afgerond, attendeerde dr. Ronald Pennings mij hier vorig jaar al op. Pennings is wetenschappelijk onderzoeker bij het Radboud UMC en specialist op het gebied van het Syndroom van Usher. Het leek hem van belang dit nieuws onder de aandacht te brengen, bij dezen geef ik het graag door. De boodschap is:  wees zuinig op je ogen en draag een zonnebril! En dat doe ik graag.

Verblinding, ik ben niet de enige
Een zonnebril dragen vind ik trouwens sowieso heel prettig.  Ik heb namelijk last van licht: vind het heel onaangenaam en vermoeiend om naar een groot licht vlak te kijken. Dat kan de lucht zijn, een raam naar buiten, wat dan ook.  Daarom zit ik binnen graag met mijn rug naar het licht. Buiten zet ik graag m’n zonnebril op zodra m’n ogen beginnen te ‘knijpen’. Met contrasten heb ik verder geen problemen.

Maar inmiddels weet ik dat ik nit de enige ben.  Meer Usherpatienten blijken daar last van te hebben. Zo vermelden het AtriumMC en Retina Nederland op hun websites dat patienten met Usher vaak overgevoelig zijn voor licht. Ook de website webmushosting.be noemt dit probleem.

Zit het ‘m in de kleur?
Vroeger kocht ik zonnebrillen die me leuk en betaalbaar leken. Totdat ik bij Visio ontdekte dat het uitmaakt welke kleur je zonnebrillenglazen zijn. Na wat wandelingetjes waarop ik de wereld in verschillende tinten bekeek bleek dat de blauwgrijze kleur mij duidelijk beter beviel dan de andere.  Sindsdien heb ik heel veel plezier van mijn zonnebrillen, met blauwgrijs getinte glazen. Het kijkt zoveel ontspannender en ik zie er ook nog eens meer mee. Ik ga dus niet meer zonder zonnebril op stap! Desnoods in combinatie met een (al dan niet modieus) hoedje voor het licht dat van boven af in m’n ogen valt.

Wat brillentips op een rijtje
Helaas ben ik wat chaotisch en raak ik nog wel eens een zonnebril kwijt.
Zo heb ik afgelopen het een en ander ontdekt over zonnebrillen, zonnekleppen, zonnehoedjes enzovoorts:

  • Het Atrium MC en Retina Nederland raden bij lichthinder en verminderd contrast aan een speciale bril met rode of oranje glazen te dragen. Zo’n speciale bril  filtert het licht en zorgt er tegelijk voor dat je meer contrast ziet.
  • Als je een zonnebril op sterkte laat maken kun je altijd kiezen tussen verschillende kleuren glazen.
  • Er bestaan overzetzonnebrillen. Als je een bril op sterkte hebt, zet je zo’n bril er gewoon overheen. Ze zijn er met glazen in verschillende tinten. Vaak sluiten ze je ogen helemaal af. Voor een paar tientjes kan je zo’n bril bij de opticien.
  • Last van ‘kierlicht’ dat boven je zonnebril in je ogen valt? World wide vision verkoopt een zonneklepje, misschien vind je dat wat >> Maar een leuk (al dan niet) modieus petje of hoedje kan natuurlijk ook prima werken. Ook zijn er brillen die je ogen helemaal afsluiten.
  • O.a. Pearle heeft momenteel een actie (tot en met 2 juni): koop een bril en je krijgt er gratis een zonnebril erbij, op sterkte, lees meer. Bij deze actie kan je tegen meerkosten ook voor een ‘mode’-montuur kiezen.
  • Sommige opticiens verkopen ‘mode’-monturen met glazen op sterkte. Voordelen: staat leuker en soms zijn deze glazen ook nog eens groot genoeg om al het kierlicht buiten te houden.
  • Zaken als Optelec, World Wide Vision, Iris Huys verkopen allerlei zonne-/filterbrillen voor blinde en slechtziende mensen.


Update februari 2014
Laatst kocht ik een bril met een speciale UV-filter. Tot m’n verrassing heb ik met die bril op veel minder last van de schittering van de zon dan met m’n oude bril. Dat is wel fijn zeg! Of de UV-filter ook eventuele beschadigingen van het netvlies tegengaat weet ik niet zeker. Dus de zonnebril hou ik toch maar bijdehand.

Heb jij vragen of andere tips?
Reageer hieronder, stuur een tweet naar @u2inthepicture of mail me via het contactformulier

Bron:
Eveline@UsherPerspectief

Advertenties

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s