BLOG Twitterontdekkingen: hardlopen en Usher 2

Twitter is een verrassend snelle en creatieve manier van communiceren en informatie uitwisselen. Als twittergroentje  ervaarde ik dat vorige week voor het eerst ‘live’. Stond er nogal van te kijken. Binnen 2 dagen uur ontstond er een leuke uitwisseling van tips over hardlopen als je het syndroom van Usher type 2 hebt.

Bij Twitter draait alles (natuurlijk) om de tweets: korte communicatieve berichten van maximaal 140 tekens. Tweets zijn er om gelezen en gedeeld te worden. Een tweet deel je automatisch met je volgers, zij zien je tweets op hun startpagina. Ook kun je je tweet op een lijst zetten dat over een bepaald onderwerp gaat. Dat doe je met een hekje, bijvoorbeeld #nederland. En een berichtje aan een andere twitteraar sturen doe je met een @. Bijvoorbeeld @u2inthepicture.

Een voorbeeld: hardlopen en Usher

@Iemand1 (anoniem, want (nog) geen toestemming voor citeren gevraagd) postte vorige week een tweet:

Hoe hardlopen een openbaring kan zijn als je een beperking hebt. Werkt dit ook bij #slechthorendheid? http://m.nrc.nl/longreads/2013/05/15/hoe-hardlopen-het-leven-van-de-gehandicapte-bret-veranderde/ …

Daarmee zei hij: Ik lees een kort verhaal (‘longread’) over iemand met een beperking, voor wie hardlopen een openbaring is. Werkt dit ook voor mensen die slechthorend zijn? De hyperlink achter het bericht verwijst naar het korte verhaal. Het hekje (hashtag) bij het woord slechthorendheid geeft aan dat hij mensen wil bereiken die te maken hebben met slechthorendheid.

@Iemand2 reageert:
@iemand1 Als je doofblind bent is t zeker ook n openbaring! Lastig is dat je eigenlijk altijd afhankelijk bent v n buddy #ushersyndroom

De tekst van deze tweet spreekt voor zich. Met #ushersyndroom geeft iemand2 aan dat zij het heeft over hardlopen met het ushersyndroom. Het gesprekje trekt (via volgers van iemand2 en iemand1) de aandacht. Er volgt, op een moeilijk samen te vatten wijze, een gesprekje waarin tips worden uitgewisseld hardlopen met een buddy als je Usher hebt.

Het gesprekje trekt (via volgers van iemand2 en iemand1) de aandacht. Er volgt, op een moeilijk samen te vatten wijze, een gesprekje waarin tips worden uitgewisseld over hardlopen met een buddy als je Usher hebt.

De tips:

  • Meerdere personen die ‘Usher 2’ lopen hard en vinden dat leuk en verrijkend om te doen.
  • Hoe doe je dat? Je kunt lopen met een buddy. Goede communicatie tussen loper en buddy vraagt wel wat extra aandacht.
  • Samen met een band lopen helpt: dan voel je waar je heen gaat
  • Soloapparatuur helpt  ook, dat is een microfoon die de buddy met een clip aan het loopshirt kan bevestigen. Wat de buddy zegt gaat dan draadloos naar de hoortoestellen van de ‘rennende Usher’ toe.
  • Als het heen en weer schudden van de microfoon een probleem is, helpt kledingtape misschien om  de microfoon vast te zetten.
  • In het begin kan het helpen om vaker dezelfde route te lopen, zodat je kunt werken aan het opbouwen van vertrouwen
  • Hardlopen met een hond kan ook, maar dat heeft voor- en nadelen. Een nadeel is bijvoorbeeld dat de hond braaf stopt bij alle op- en afstapjes.. Vlak parcours is dan dus wel handig!
  • Hardlopen met een buddy kan ook bij Running Blind, website www.runningblind.nl, @runningblind1 is het twitteradres.
  • Een oproepje plaatsen om een buddy in je eigen te vinden kan ook: op het prikbord van www. runningblind.nl
  • ‘ Iemand2’ werd uitgenodigd om een keer mee te komen lopen

En dat alles binnen 2 dagen.
Zo (snel) kan het dus gaan op Twitter.

Een nadeel: als je een week later nog eens een gesprekje wil nalezen kan het even zoeken zijn om het terug te vinden, want.. Twitter gaat door.

Nu, nog geen week later, lees ik via http://www.twirus.com dat er meer vragen zijn over ‘Usher 2’ en hardlopen, iemand heeft namelijk vanmiddag onderstaande tweet geplaatst:

RT @iemand3: @loopmaatjes iemand ervaring met @blindrunning? Of buddy is #usher type2 @Sportzorg @RunnersworldNed @walk_and_run @bartimeus @looppassie ?
loopmaatjes  – 16:00:14

Er worden als ik het goed lees 2 vragen gesteld:
– heeft iemand ervaring met blind hardlopen?
– heeft iemand ervaring met buddy zijn als je Usher type 2 hebt?
Op deze tweet reageert weer iemand anders, dat hij ook op zoek is naar tips.
Blijkbaar houdt het thema ‘hardlopen en Usher type 2’ een aantal mensen bezig. Daarom sluit ik af met een oproep:

Twitter mee over hardlopen en Usher!
Op #rennendeushers vind je (enkele) tweets over hardlopen als je slechtziend en slechthorend bent. Daar is het laatste woord nog lang niet over gezegd. Twitter mee! Stel vragen, wissel tips uit, bied je aan als buddy enz. Heb je geen Usher maar ben je wel doof of slechthorend en slechtziend/ blind? Doe gezellig mee!

Update 2015
Social media is snel maar ook vluchtig; de twitterontdekkingen en hardlooptweets zijn alweer even geleden.

Wil je bijblijven wat Ushergenoten zoals bezighoudt? Via onderstaande link vind je social mediagroepen voor mensen met het Syndroom van Usher.

Ga naar ‘Ushergenoten online en in de media’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s