BLOG “Mijn stok is mijn beste vriend”

In december ’13  is het 10 jaar geleden dat ik mijn entree maakte op het Looerf, revalidatiecentrum voor blinde en slechtziende mensen. Je verblijft daar intern, samen met zo’n dertig tot veertig andere mensen die worstelen met de gevolgen van een oogdefect. Een onvergetelijke en ingrijpende periode.

Wie op Het Looerf revalideert maakt vroeg of laat, onvermijdelijk, kennis met De Witte Stok. Gehaat, veracht, genegeerd, gekoesterd, gerespecteerd. Hoe je op de Witte Stok reageert, zegt veel. Wil je zo lang mogelijk zo normaal mogelijk zijn? Dan houd je de witte stok op een afstand. Of je hanteert ‘m als een noodzakelijk kwaad als je ‘m dan echt een keer nodig hebt. Of je gebruikt je stok om je frustraties te reguleren. (Tik!, tik!, TIK!)

Ik herinner me hoe één van mijn mederevalidanten al na enkele weken met een olijk lachje zei: “mijn stok is mijn grote vriend!”. Ik kon me dat niet zo voorstellen. Zelf had ik jarenlang een haat-liefde verhouding met de stok. Liefde: het veiligere en ontspannen gevoel als ik met de stok in de aanslag rustig kon doorlopen. Het rond kunnen lopen zonder overal heen te koekeloeren of ik niks over het hoofd zag en zonder botsingen. Mensen ontmoeten die door de stok en in een bepaalde situatie direct begrijpen dat je misschien wat hulp kunt gebruiken. Haat: die blikken van mensen waar ik zo’n enorme hekel aan heb, de stressvolle gedachten aan de verwarring die ik oproep, terwijl ik met stok in de hand naar iemand glimlach of de bustijden in het bushokje bekijk.

Nog niet zo lang geleden is er iets veranderd. Want ik begon plezier in de stok te krijgen. Hij geeft me vrijheid: als het moet durf ik nog steeds door een drukke menigte te lopen, op tempo ook nog. Met hem durf ik een onoverzichtelijk punt over te steken, en kan ik ook op spitsuren snel een boodschap in de winkel halen. Dat mensen me niet begrijpen hindert me niet meer zo. Naarmate ik slechter ben gaan zien is het voordeel van de witte stok te groot geworden om me daaraan te storen. Mijn stok en ik zijn dus maar vrienden geworden.

PS 15 oktober is de Dag van de Witte Stok 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s