eSight en Bionisch oog: hightechbrillen voor slechtzienden en.. blinden.

9 kleine foto's van personen met een grote zwarte e-sigtbrilNaast het ‘Bionisch oog’, een bril die blinde mensen weer zicht teruggeeft, is er ook de eSight. Deze bril met camera voorziet slechtzienden van 14x vergroting, beter contrast en kleuren naar keuze.eSight is in de Engelstalige wereld al een jaar of twee bekend. Een paar recente Nederlandstalige nieuwskoppen doen vermoeden dat de bril blinde mensen kan laten zien. Het gaat echter om een bril voor ernstig slechtziende mensen, (maar niet voor iemand met ernstige kokervisus).

Via een ingebouwde camera wordt het zicht sterk verbeterd. Het is wel een heel apparaat op je neus. Maar dan heb je ook wat. Als ik het goed begrijp kun je alles wat je wil zien tot 14x vergroten, contrasten kunnen verbeterd worden, kleuren aangepast. Zolang dit ‘apparaat’ op je neus staat, zijn, als het aan de Canadese leverancier van eSight ligt, zijn allerlei lowvision-apparaten en software dan niet nodig.

De bril kan onder andere gebruikt worden door slechtzienden met onder andere Macula Degeneratie, Stargardt, Diabetische Retinopathy en sommige vormen van Glaucoom en Retinitis Pigmentosa. Bij een ernstige gezichtsveldbeperking is de eSight helaas NIET bruikbaar.

eSight wordt (onder andere) verkocht vanuit Canada. De bril kost 15.000 dollar. Voor wie dit niet kan opbrengen worden (mogelijk alleen in Canada?) sponsors gezocht.

Ik ben heel benieuwd: zou de eSight hier op de markt gebracht worden? En hoe zit het met de betaalbaarheid, zal de bril goedkoper kunnen worden? Is het waar dat de bril een vervanging worden van tv-loepen, voorleessoftware, beeldschermloepen, vergrootglazen, verrekijkers, contrastbrillen en noem maar op? Altijd een enorm opvallende bril op hebben vindt vast niet iedereen ideaal. Of kan zoiets wennen? En last but not least: wat is er wel en niet mogelijk met deze techniek voor mensen met kokervisus?


Geraadpleegde bronnen:

 

Bionisch oog, ook wel ‘Argus II retinachip’

Om gebruik te maken van eSight is er restvisus nodig. Maar ook voor blinde mensen worden er hightechbrillen ontwikkeld. Vorig jaar was het ‘Bionisch oog’ of ook wel de ‘Argus II Retinachip’ in het nieuws: een bril met camera die via een chip wordt aangesloten op het defecte netvlies van de brildrager. De camera neemt de functie van de ogen over en geeft de beelden door aan het netvlies, dat de ‘beelden’ omzet in signalen en deze doorstuurt naar de hersenen. De techniek van de Argus II staat nog in de kinderschoenen. Maar voor patiënten met Retinitis Pigmentosa, een progressieve netvliesaandoening, is dit hoopvol nieuws.

De resultaten van Argus II zijn heel anders dan die van eSight. Het zijn geen vergelijkbare beelden zoals zienden die kennen. De beelden van Argus II zijn opgebouwd zijn uit een beperkt aantal pixels, met een gezichtsveld van ongeveer 20 graden. Contouren worden weer zichtbaar, zoals de omtrek van een gebouw, persoon of bewegende voertuigen. Grote letters kunnen weer leesbaar worden en zwart-wit contrasten opgemerkt. 

Mensen die blind zijn geworden door een aandoening van het netvlies kunnen van deze bril profiteren. Patiënten met Retinitis Pigmentosa en het Syndroom van Usher bijvoorbeeld.

Een Argus II zet je niet zomaar op je neus. Er is een operatie nodig om de retinachip te kunnen plaatsen. Pas daarna kan de bril gekoppeld worden. Training is nodig om te leren interpreteren wat je ziet. Operaties worden in Nederland uitgevoerd bij Oogziekenhuis Zonnestraal. Bartiméus verzorgt de training.

Het Bionisch oog doet me denken aan de Cochleaire Implantaten waarmee al veel dove peuters, kinderen en volwassenen gehoor hebben (terug)gekregen. Het duurde even voordat de CI echt iets te bieden had, maar dan heb je ook wat. Ben benieuwd hoe het de eerste twee Nederlandse gebruikers een jaar na dato vergaat.Geraadpleegde bronnen:
Copyright: Eveline@UsherPerspectief

UsherPerspectief volgt niuwtjes en ontwikkelingen die interessant kunnen zijn voor personen met het Ushersyndroom en probeert wat orde te scheppen door informatie te bundelen op deze website.    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s