NieuwsRadar Voorjaar & Zomer 2016

Een foto van de Millstone radar.

Op zoek naar nieuws!

Om een idee te geven wat er allemaal speelt en welke informatiebronnen er zoal zijn, vind je in de NieuwsRadar allerlei nieuws dat leuk, interessant of belangrijk kan zijn als je het Ushersyndroom hebt, of anderszins beperkt bent in zien en/of in horen.

 

 

 

 

 

 

Medisch nieuws

Er was nieuws over onderzoek naar lenzen die zichzelf kunnen repareren, waardoor in de toekomst staaroperaties misschien overbodig worden, en in het Engels, naar gentherapie voor het gehoorprobleem bij Usher type 3, en meer. Ook verzamelde ik informatieve artikelen rond gezonde voeding voor de ogen en ontdekte ik de Amarikaanse website waarop een overzicht staat van wetenschappelijke, klinische onderzoeken, die proefpersonen zoeken. De meeste van deze onderzoeken zijn overigens in het buitenland.

Check de UPdate van medisch nieuws, via deze link

 

Hulpmiddelen

Een greep uit het nieuws rond hulpmiddelen en (toegankelijke) techniek: Apple lanceert bij de upgrade van iOS 10 een vergrootglas-functie (iOS 10 wordt dit najaar verwacht). Er is een (buitenlands) onderzoek naar een implantaat-met-bril voor RP-patiënten, in een vergevorderd stadium (de Iris II). Slechthorenden die niet op de cent kijken kunnen met de Hypersound Clear 500p het geluid van hun TV via een onzichtbare geluidsbundel naar hun favoriete plek streamen, zonder een halslus, kinbeugel of hoofdtelefoon nodig te hebben.

Check de UPdate van nieuws over hulpmiddelen en (toegankelijke) techniek  via deze link.

 

Ervaringsverhalen

Hoe is het om te leven met het Ushersyndroom, met beperkingen in horen en zien?
Roos stopte met tophockey omdat haar ogen niet goed meer mee willen, Ivonne vertelde samen met haar dochter hoe het is als een moeder ‘Usher’ heeft, Joyce vertelt hoe het is om jong te zijn en te leven met het vooruitzicht om op je 40e blind te kunnen zijn, en meer. In het Engels gooit een inspirerende fotograaf zijn hart open – hij is het moe om inspirerend te zijn en vertelt wat het met hem doet om ‘Usher’ te hebben. (Dit verhaal staat onder ‘Engelstalig’, bijna onderaan op de pagina)

Check de UPdate met verhalen die afgelopen tijd in het nieuws waren, of die ik ergens tegenkwam op het wereldwijde web.

 

Oproepen om aan onderzoek mee te doen

Een paar nieuwe oproepen om aan onderzoek mee te doen, van Kentalis, het Ministerie van VWS, en nog een paar.

Check de UPdate met oproepen

ActiviteitenAgenda

Nieuwe activiteiten voor mensen met het Ushersyndroom of doofblindheid zijn: De Zintuigendag 2016 op 28 juni, het congres ‘ik-zij-dus wij’ op 1 oktober, midweek voor doofblinden in Egmond aan zee en nog veel meer. Bij de vakantietips is er een nieuwe tip bijgekomen van Jan de Kort: een toegankelijk vakantiecentrum in Duitsland.

Check de UPdate met Agendatips voor Erop uit en vakantie

 

Toegankelijkheid, zorg, ondersteuning en regelgeving, organisaties

Hieronder het overige nieuws, over toegankelijkheid, zorg, ondersteuning, regelgeving en organisaties, van het voorjaar en de zomer van 2016.

 

 • Prins Maurits en prinses Marilène vertellen in de Margriet over hun nieuwe, bijzondere gezinslid, een pup. (3 juni via visuelehandicap.be)
  Lees het interview op margriet.nl
 • Ondertiteling op tv, hoe werkt dat eigenlijk? Bekijk het informatieve filmpje van P2P Subtitling, de organisatie die de ondertiteling voor de commerciële omroepen verzorgt. (juni – waarschijnlijk Google) Bekijk het filmpje op p2psubtitling.net
 • Shared spaces – ‘Blinde en slechtziende weggebruikers voelen zich hier vaak onveilig!’. Deze Tweet schreef de Oogvereniging naar aanleiding van het nieuwsitem van de NOS over ‘Shared spaces’: De Tweet kreeg 13 retweets.. Lees//bekijk het item op nos.nl (8 juni).
 • Onderzoek RUG onthult verband tussen mate waarin mensen hun visuele beperking bekend maken en hun carrièrekansen – advies: maak nieuw beleid naar aanleiding van de bevindingen (2 juni – via visuelehandicap.be en medicalfacts.nl) Lees het bericht op medicalfacts.nl
 • Bureau Significant onderzoekt knelpunten in de doventolkenvoorziening. Doven- en tolkenorganisaties denken mee over aanbevelingen voor verbetering. (maart, nieuwsbrief stichting Plotsdoven – geen online bericht beschikbaar)
 • In opdracht van PGO-support werken verschillende organisaties voor doven en slechthorenden samen aan een keuzewijzer voor plotsdoven en mensen die een CI overwegen. (via nieuwsbrief stichting Hoormij, 6 januari)
  Lees het bericht op stichtinghoormij.nl

 

Nagekomen nieuws dat eerder uitkwam maar pas in 2016 op de radar kwam – voor/over mensen met een zintuiglijke beperking:

 

 

 

ALGEMEEN NIEUWS OVER TOEGANKELIJKHEID, ZORG, ONDERSTEUNING, REGELGEVING

 • Thema van de Week van de Toegankelijkheid 2016, in oktober, is: ‘Aan Tafel!’ – Door acties, netwerkbijeenkomsten, en dergelijke, vragen organisaties aandacht voor de toegankelijkheid van horeca voor mensen met een beperking.
  Meer informatie via weekvandetoegankelijkheid.nl of via (030) 720 00 00 of mail naar info@weekvandetoegankelijkheid.nl.
 • Ook Eerste kamer stemt in met VN-verdrag voor mensen met een handicap. (14 april ’16 – onder andere via doof.nl)
  Lees het bericht op doof.nl
 • Eigen bijdrage CAK berekenen kan nu ook via een Android/iOs-App (februari – via persaldo.nl/cak.nl) Lees het bericht op cak.nl

 

 

 

 

Enthousiast over deze UPdate?

Leuk als je het aan anderen vertelt!

 

 

 

Reacties zijn altijd welkom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s