Nieuwtjes rond hulpmiddelen, innovatie en (toegankelijke) techniek voor mensen met een zintuiglijke beperking

Nieuwsberichten rond hulpmiddelen, technische innovaties, uitwisseling van tips, nieuwe technische mogelijkheden die de toegankelijkheid vergroten, etcetera.

 

 

 • Apple introduceert met de upgrade van het besturingssysteem naar iOS 10 een leesloepfunctie, met mogelijkheid van vergroting én aangepaste kleuren. (13 juni ’16 UsherPerspectief, visuelehandicap.be)
  iOS 10, dat dit najaar geïntroduceerd wordt, is compatibel met de nieuwste iPhones, iPads en de iPod 6. Sommige mensen raden aan om pas te upgraden als iOS 10 al een tijdje op de markt is, zodat de meeste fouten er dan uit zijn. Meer over deze toegankelijke upgrade lees je in een informatief artikel op onemorething.nl.
 • Hoortoestelfabrikant Phonak lanceert een nieuw model binnen de Naïda serie voor ernstig slechthorenden, met onder andere een verbeterde Sound Recover-functie (16 juni, via doof.nl)
  Lees meer op doof.nl
 • Nanowetenschappers ontwikkelden een ultradunne metalens die ongekend scherpe beelden geeft. Er zijn veel toepassingsmogelijkheden denkbaar. Wellicht ook voor slechtzienden? De Standaard legt uit wat de ontdekking inhoudt. (14 juni – Erik Vandezande / destandaard.be)
  Lees meer op destandaard.be
 • Nieuw ontwikkelde ‘doven app’ Ava opent voor doven en slechthorenden de gesproken wereld, in tekst. Een team van studenten ontwikkelden een prijswinnende app voor doven en slechthorenden, die gesprekken live kan ondertitelen, zelfs als er meerdere personen met elkaar in gesprek zijn. Dit wordt gedaan door de microfoons van smartphones te gebruiken en de spraak die daarmee opgenomen wordt, vrijwel direct om te zetten in tekst. Ava won de Philips Innovation Award 2016. De app ondersteunt nog geen Nederlands, maar daar wordt wel aan gewerkt. Voor de app, die zich nog in een testfase bevindt, worden testers gezocht.
 • De Nederlandstalige Earcatch-app heeft de Dutch Interactive Award gewonnen. Earcatch is de app die voor blinde mensen beschrijft wat er tijdens een film of serie te zien is. Deze techniek heet Audiodescriptie (AD). De app werd door Bartiméus ontwikkeld en in september ’15 gelanceerd. Inmiddels zijn er vijftig films met AD, en drie televisieseries. Of blinden die ook slechthorend zijn baat hebben bij Earcatch is (nog) niet bekend. (10 juni, via Dedicon / UsherPerspectief)
  Lees het bericht op dedicon.nl
  Ontdek de mogelijkheden van Earcatch op earcatch.nl
 • Tip en informatie voor toegankelijk computergebruik
 • Tip Voor gebruikers van een iMac en/ of van Office 365: neem via Skype deel aan de intervisie bijeenkomsten met andere gebruikers. Deze bijeenkomsten heten Mac Talk en Office Talk. (juni, via visuelehandicap.be)
  Lees via deze link meer over Mac Talk
  Lees via deze link meer over Office Talk

  • Extra tip van UsherPerspectief: als het niet lukt de gesprekken via Skype te verstaan, vraag dan eventueel na bij Tolkcontact op welke manier het mogelijk is om een schrijf-,  of (tactiele) gebarentolk aan te vragen voor deze bijeenkomsten, zodat je kunt volgen wat er wordt gezegd.
 • Hypersound Clear 500p streamt geluid van de tv naar de plaats waar je zit, zonder dat je een hoofdtelefoon, halslus of kinbeugel nodig hebt. (mei, tip van Bert Wester / mailinglist Visuhoor) Meer informatie op hearplanet.nl of via telefoonnummer +31 (0)88 5306099 of e-mailadres info@hearplanet.nl.
 • Tip voor gebruikers van een daisyspeler die hotoestellen dragen (maart ’16 via InfoVisie MagaZIEN)
  De gesproken teksten van een daisyspeler draadloos naar je hoortoestellen sturen kan onder andere via bluetooth. InfoVisie MagaZIEN meldt in het maartnummer van 2016 dat de Plextalk, tafelmodel Linio, de enige Daisyspeler met bluetooth functie is. Er zijn ook andere mogelijkheden om gesproken boeken draadloos naar je hoortoestellen te streamen, deze zijn opgenomen in het Overzicht hulpmiddelen en (technische) mogelijkheden.

 

 

Misschien ook interessant (NIEUW op de website):

 

 

Reacties zijn altijd welkom!