ActiviteitenAgenda

 

 

 

17-05-17 Baarn heerlijk wandelen

copyright Wouter van Wijngaarden

 

Ontmoetingen, bijeenkomsten, activiteiten, specifiek voor wie het Ushersyndroom heeft of door een andere oorzaak beperkt is in horen én in zien.

 

Update mei 2017

 

Zaterdag 3 juni – Baarn – vanaf 13 uur: Gezellige Wandeling

Eveline van UsherPerspectief organiseert samen met Kees en Mia een gezellige boswandeling, voor abonnees op de UP Nieuws & Updates. Ook introducees, bijvoorbeeld ouders, geliefde, kinderen, begeleider, vriend(in) zijn van harte welkom. Wat ons betreft een mooie gelegenheid om in een ontspannen sfeer bekenden en nieuwe mensen te ontmoeten.

 • Toegankelijkheid: De wandeling is niet te lang (10 km)  en er zijn genoeg cafeetjes op de route, zodat er ook gelegenheid is om kennis te maken of bij te praten. Een betere akoestiek dan de buitenlucht in een bos is er bijna niet 🙂 Verder houden we natuurlijk zoveel mogelijk rekening met elkaar.
 • Aanmelden, meer informatie of abonnee worden? Mail dan naar info@usherperspectief.nl

 

Zaterdag 10 juni

 

Vandaag zijn er drie totaal verschillende activiteiten:

 

 1. Rotterdam – HKS 5e Zomerfeest
  Bij de Helen Kellerstichting is iedereen die doofblind is, of geïnteresserd is in doofblindhei welkom om te komen buurten, op de tweede zaterdag van de maand (uitgezonderd de zomermaanden) van 11 tot 17 uur. Zaterdag 10 juni wordt er feestgevierd!

  • Toegankelijkheid: HKS organiseert al jaren activiteiten voor mensen die doof en blind of slechtziend zijn,
  • Locatie: Dovenontmoetingscentrum SweDoRo
   Vragen of meer informatie:
   Telefoon: +31 10 2409800 (dinsdag en donderdag van 10 tot 15 uur)
   Email: postbus@helenkeller.nl
   Website: hellenkeller.nl

 

 • 2. Wolfheze – Schildfest Festival:
  Als je benieuwd bent hoe een toegankelijk festival eruit ziet, moet je 10 juni zeker naar Wolfheze gaan. Want Het Schild viert dan het 105-jarig bestaan en dat gaat een festelijke dag worden! Intieme optredens met muziek, dans, literatuur en zelfs een circusvoorstelling is er ook een openlucht restaurant in de tuin. Kortom, veel te beleven.
 • Toegankelijkheid: er iz uiteraard zoveel mogelijk rekening gehouden met mensen met een visuele beperking. Voor slechthorenden is het wellicht aan te raden om een (schrijf)tolk te boeken. Lees daar meer over onderaan deze pagina.
 • Vragen of aanmelden? Bel per 06-37 22 25 26, mail schildfest@hetschild.nl of lees er meer over op viauelehandicap.be of op Facebook

 

 • 3. Utrecht – Informatiedag medische ontwikkelingen netvliesaandoeningen
  Stichting Zien Zonder Zorgen organiseerd een dag met lezingen rond  ‘veelbelovende ontwikkelingen’op het gebied van gentherapie, spcifiek voor de netvliesaandoening met de moeilijke naam ‘choroideremie ‘. Wie graag de laatste medische ontwikkelingen rond netvliesaandoeningen wil volgen, in het Nederlands, is dit wellicht een place to be! Sprekers zijn onder andere: professor Robert Maclaren en prof. Carel Hoying. Ook is er een lezing rond de beleving van de Retina chip.

  • Toegankelijkheid: onbekend in hoeverre er bijv. ringleiding is en/of anderszins rekening gehouden wordt met beperkingen.
  • Meer informatie: zizoz.nl

 

 

 

17-05-17 blind voor 1 dag

21 juni – Utrecht – Stadhuis ‘Schrijvers in het donker’ – Ronald Giphart & Vrienden

Een unieke literaire avond op 21 juni, de dag waarop velen blind door het leven gaan om geld op te halen voor onderzoek.

 • Toegankelijkheid: toegankelijkutrecht.nl geeft aan dat de raadzaal beschikt over een ringleiding. Onzeker is echter of de avond ook in de raadzaal wordt gehouden.
 • Meer informatie en aanmelden:
  Download hier het word document met het bericht dat visuelehandicap.be deelde of heck de website blindvoor1dag.nl.
  Aanmelden kan online.

 

Zaterdag 24 juni

 

Vandaag twee activiteiten:

 

 1. Zeist – ZINtuigenmiddag
  Een ervaringsdag  voor mensen met doofblindheid. We laten zien en ervaren wat het leven zonder zicht en gehoor te bieden heeft. En hoe wij en u daarin kunnen ondersteunen. Deze keer zal er met name aandacht zijn voor ouderen met doofblindheid. Tastbaar, oogverblindend mooi, tongstrelend, oorverdovend stil, ZIJN. Komt u ook?

  • Toegankelijkheid: zie beschrijving
  • Aanmelden is niet nodig.
  • Tijd: zaterdag 25 juni, tussen 11.00 en 16.30 uur
  • Locatie: Historische moestuin, Bartiméus. Adres: Driebergsestraatweg 44, 3941 ZX.
  • Meer informatie: bartimeus.nl
 2. Zoetermeer – Workshop Massage
  De Vierhanden organiseert ongeveer vijf keer per jaar een activiteit voor mensen die doof en blind of slechtziend zijn.. De komende activiteit is op 24 juni: een Workshop Massage  Bert van de Sompele, masseur, doofblind en Belg, verzorgt de workshop.

  • Toegankelijkheid: De Vierhanden organiseert al jaren activiteiten voor mensen die doof en blind of slechtziend zijn.
  • Aanmelden: vóór 1 juni, meer informatie op doofblindenagenda.nl

 

Eerste vrijdag van de maand – Haren – Doofblindencafé

Een ervaringsdeskundige leidt de gezellige bijeenkomst voor ieder die beperkt is in horen én in zien. Stichting Gehoord en Gezien i.o. biedt hier professionele ondersteuning. Daarnaast is ook stichting Vrienden Doofblinden Noord-Nederland bij dit initiatief betrokken.

 • Toegankelijkheid: deze activiteit is specifiek voor mensen met een dubbele beperking, wordt geleid door een ervaringsdeskundige en ondersteund door een professinal
 • Meer informatie of aanmelden: mail naar  l.kwast@ziggo.nl of lees meeer op  vriendendoofblinden.nl

 

Maart tot oktober, wekelijks op zaterdag – Bergen op Zoom –Tandemtocht (voorrijder gezocht!).

In de omgeving van Bergen op Zoom gaat Stiching VIgeta van maart tot oktober tandemen met blinden en slechtzienden. Er zijn nu alleen wel wat nieuwe voorrijders nodig.

 • Toegankelijkheid: er wordt rekening gehouden met de visuele beperking. Voor communicatie met anderen is het wellicht handig om een richtmicrofoon / solo apparutuur mee te nemen, of een begeleider die je al goed kent.
 • Meer weten?
  Neem contact op via info@stichtingvigeta.nl of check de website stichtingvigeta.nl

 

 

(volgeboekt) 7 tot 11 augustus – Bakkeveen – Doofblindenkamp

Midweek van 7 augustus tot  11 augustus 2017 Waar ? Bakkeveen, accommodatie Nieuw Allardsoog. Een initiatief van DBCX, Nederlandse Stichting Doofblinden Connexion. Volgens de doofblindenagenda is de midweek inmiddels volgeboekt Meer informatie op de website van dbcx.

 

2 september – Diever – ‘De getemde feeks’, toegankelijke voorstelling Openluchttheater

Tip van stichting Vrienden Doofblinden Noord Nederland
Jaarlijks geeft het Openluchttheager in DIever in samenwerking met Het Schild een toegankelijke voorstelling, met informatie vooraf over het toneelstuk, dan een lunch met de kennismaking met de acteurs en dan genieten. De ringleiding werkt prima en het genieten is groot.

Snel anamelden is wel noodzakelijk – of er nog plaats is ontdekt u dan vanzelf.

 • Toegankelijkheid: zie beschrijving en zorg zelf voor een begeleider (die overigens gratis toegang heeft)
 • Informatie: lees meer over het stuk op de websitei van Het Schild.
 • Aanmelden of contact opnemen kan via e-mail: reserveren@hetschild.nl of de reserveringslijn Het Schild tel 06 37 22 25 26

 

16 september – Internationale Usher Awarenessday?!

In 2015 werd de eerste Usher Awarenessday gehouden, dat jaarlijks gehoduen wordt op de derde zaterdag van september ‘tot het Ushresyndroom geschiedenis is!’, aldus Mark Dunning, initiatiefnemer en oprichter van de UsherSyndrome Coalition. Hij wilde aandacht vragen voor de impact van het Ushersyndroom en vooral ook véél geld inzamelen voor onderzoek naar een therapie. Het inintatief werd wereldwijd opgepakt. Dit jaar valt de derde zaterdag van september op de 16e. Maar over plannen heb ik nog niets vernomen. Sowieso is het natuurlijk een mooie dag om vast een (sponsor) actie voor te bedenken!

Terugblik naar de eerste Usher Awarenessday 2015 op usherperspectief.nl
Terugblik naar de tweede Usher Awarenessday 2016 op doofblinden.net

 

Nieuwe vakantietip: met je eigen gezelschap op safarireis naar Zuid-Afrika?

Spreekt Zuid Afrika tot je verbeelding? Lees dan zeker het verhaal van  Pieter Blaak. Hij ontdekte kortgeleden het enthousiame van mensen met een visuele beperking die de kans kregen om een safarireis te beleven waarin er zoveel mogelijk rekening met hun non-visuele waarneming was gehouden.  Zelf ken ik (Eveline) deze mensen niet, dus laat u natuurlijk, zoals altijd, wel even goed informeren en vraag ook rond om een beeld te krijgen van de betrouwbaraheid van de organisatie.

 

Agendatip voor Professionals in de ouderenzorg

GGMD – 18 mei (Geleen en Zoetermeer) en 27 juni (Gouda): Basistraining Oog- en oorproblematiek bij ouderen.
Meer informatie op ggmd.nl

 

 

 

 

Nog veel meer ideeën voor teogankelijk erop uit en vakantie!

Vanaf 2012 tot 2016 heb ik verassend veel tips verzameld over toegankelijk erop uit en op vakantie, voor mensen met een beperking in horen en/of in zien

 

 

 

 


Praktisch

 • Pak je agenda erbij en zet er gelijk in wat je leuk lijkt!
 • Schrijf- of gebarentolk
  Wist je dat het mogelijk is om een schrijftolk of gebarentolk aan te vragen als je slechthorend of doof bent? Deze tolken kunnen helpen om de gesprekken om je heen te volgen. En wat fijn is: ze hebben in hun opleiding  geleerd om rekening te houden met mensen die ook blind of slechtziend zijn. Door de tekstkleur en -grootte aan te passen bijvoorbeeld, door je te begeleiden en zo nodig thuis op te halen. Als het nodig is, kun je extra uren aanvragen vanwege de dubbele beperking. Meer informatie vind je op de website van Tolkcontact.nl

 

 

Vond je dit leuk? Geef het door!

‘Sharing = caring!

 Op de hoogte blijven van nieuwtjes?

 

Om meer bekendheid te geven aan het brede activiteitenaanbod voor mensen met een zintuiglijke beperking heb ik sinds 2013  deze onafhankelijke ActiviteitenAgenda bijgehouden. Geheel belangeloos. Doe er je voordeel mee!

 

 

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s