Toegankelijk ErOpUit

Voor wie blind, slechtziend is, of zich betrokken voelt bij iemand met een visuele beperking:

 

vrouw met gesloten ogen kijkt verwachtingsvolNijmegen – sinds 16 oktober ’15: Expeditie Ribbelroute
Wandel door  Nijmegen, terwijl de realiteit van slechtziendheid wel heel dichtbij komt. Ondertussen geeft een ervaringsdeskundige je tips en tricks.
Lees meer op de website van muZIEum.


Blind en toch naar de film? Dat kan dankzij de bioscoopagenda voor films met Audio Descriptie.
De Earcatch App, die Bartiméus samen met Soundfocus ontwikkelde, vertelt gebruikers welke filmbeelden er te zien zijn.
Op earcatch.nl staat naast een download knop en informatie ook een Bioscoopagenda van films met AudioDescriptie (AD)
Het is ook mogelijk om je te abonneren op de nieuwsbrief.
Lees er alles over op www.earcatch.nl

 

Tilburg – Studio xplo is hét atelier voor kunstzinnige vorming voor iedereen,  waar mensen met een visuele beperking gewoon kunnen meedoen dankzij de Taktil@ methode die visuele aspecten voelbaar maakt. Workshops op locatie zijn ook mogelijk. Lees meer op studioxplo.nl

 

Bollenstreek – Oogcafé Teylingen, voor mensen met een visuele beperking. Het is een initiatief van afdeling Leiden van de Oogvereniging. Meer informatie: via Tiny van der Meij 0252 -217152 of leiden@oogvereniging.nl of via de website

 

Samen aan de wandel?  Loop lange afstand wandelroute ‘De Koninklijke Weg’ samen met een getrainde wandelvrijwilliger!
Lees meer op koninklijkeweg.nl

 

Nieuwkoopse plassen – korting op groepsvaartochten voor leden van de Oogvereniging. Er is korting mogelijk op een groepsboeking en op individuele boekingen. Meer informatie via de Ooglijn, e-mailadres ooglijn@oogvereniging.nl of via de website


Nederland en soms: België – Tandemtochten.
Leden van de Tandemclub zijn welkom op de georganiseerde tandemtochten, vooral in Nederland. Soms in België. Ga naar de agenda van de Tandemclub


Diverse plaatsen – Wekelijks hardlopen of Nordic Walking met begeleiding
(Running Blind)
In verschillende steden zijn er elke week trainingen met begeleiding: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Alkmaar, Apeldoorn, Utrecht. Meer informatie: John Stoop. telefoonnummer 010-48 31 252, e-mailadres info@runningblind.nl en op de website.

 

Informatieve, inspirerende, gezellige en ontspannende activiteiten voor (doof)blinden en/of slechtzienden.

 • Diverse locaties – De Oogvereniging is de patiënten- en belangenvereniging voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Ook heeft de Oogvereniging een patiëntengroep voor mensen met beperkingen in horen én in zien. De Oogvereniging organiseert landelijke en regionale activiteiten. Ga naar de activiteitenagenda van de Oogvereniging
 • Diverse locaties – Bartinéus is specialist in leven met een visuele beperking en heeft een Expertisecentrum Doofblindheid. Bartiméus organiseert regelmatig activiteiten waar mensen met een visuele beperking of doofblindheid welkom zijn. Bekijk de agenda van Bartiméus.
 • Diverse locaties – Visio is een onafhankelijk expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen. Visio organiseert inloopspreekuren, informatieve activiteiten en meer. Ga naar de agenda van Visio.
 • Amsterdam – Activiteitencentrum voor volwassenen met een visuele beperking uit (de regio van) Amsterdam.
  ‘The Whale’ is de naam van dit activiteitencentrum, het wordt gerund door stichting Blinden-Penning.
  Neem een kijkje op de website. 

 

Zwolle, Utrecht, Den Haag – Netwerkborrels van Ander Zicht Op Werk.
Regelmatig organiseren AZOW-netwerken een borrel voor werkenden en werkzoekenden met een visuele beperking,. Contactpersonen: Utrecht – Arco Ooms, arco.ooms@telfort.nl, T 06 15 48 75 05 Den Haag – Helma van der Boom, helmavdboom@ziggo.nl Zwolle – Frederike Sleurink en Anja Hoekzema, azowzwolle@yahoo.com, website: anderzichtzwolle.weebly.com.

Trainingen voor prettig werken als je visueel beperkt bent. Babbage heeft vier professionele trainingen die praktische oplossingen bieden binnen studie of werksituaties: Basis Training, Van Muis Naar Sneltoets Training, Van Visueel naar Non-visueel Training en de Professional Training.
Lees meer over het trainingenaanbod van Babbage op babbage.com.

 

van abbemuseum blindEindhoven – Van Abbemuseum (moderne kunst) – Maandelijkse rondleidingen, voor blinde en voor dove mensen.
Lees meer op vanabbemuseum.nl.

 

 

Amsterdam – Van Goghmuseum – Van Gogh op gevoelHet Van Goghmuseum maakte de kunst en het levensverhaal van Van Gogh hoorbaar, tastbaar, opsnuifbaar door een interactieve rondleiding aan te bieden aanblinde en slechtziende bezoekers. Kosten: € 17,- pp.  2015 is volgeboekt. Opgeven voor 2016 kan wel. Lees er alles over op de website van het museum.

 

Elke maand een excursie, cursussen en soms een reis
KUBES betekent: KUnst en cultuur voor Blinde En Slechtziende mensen. Excursies, cursussen en soms een reis. Activiteiten zitten snel vol, meld je daarom aan voor de nieuwsbrief. Aanmelden kan per telefoon: 030 231 84 38 (werkdagen van 19 – 21 uur) of per e-mail: bestuur@kubes.nl. Lees meer..

 

Groesbeek – Nationaal Bevrijdingsmuseum – Rondleiding ‘Neem de oorlog onder handen’
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 organiseert soms een rondleiding voor mensen met een visuele beperking. Aan de hand van originele objecten die onder handen kunnen worden genomen wordt het verhaal van de bevrijding tastbaar. Aanmelden of meer informatie: mail naar info@bevrijdingsmuseum.nl, bel naar 024-39 74 404 of lees verder op de website.

 

Scheveningen – Individuele begeleiding bij bezoek aan Museum Beelden aan Zee. Blinde, slechtziende en doofblinde bezoekers van Museum Beelden aan Zee kunnen (tegen betaling van € 4,- extra) rekenen op gespecialiseerde begeleiding.
Meer informatie bij Museum Beelden aan Zee, telefoonnummer 070-358 58 57, e-mail: info@beeldenaanzee.nl of op de website onder het kopje ‘rondleidingen voor blinden en slechtzienden’

Den Haag – ProDemos – Maandelijkse rondleidingen Rondleidingen Tweede Kamer
Gidsen van ProDemos (Huis voor Democratie en Rechtsstaat) verzorgen regelmatig een rondleiding voor groepen van maximaal twaalf mensen met een visuele beperking inclusief begeleiders met onder andere een Audiomaquette van de Plenaire Zaal en een omgevingsmaquette van het Binnenhof. Aanmelden of meer informatie: via stichting@geluidinzicht.nl. Hou de website in de gaten voor de komende datums.

 

 

 

Voor wie slechthorend of doof is, of zich betrokken voelt bij iemand met auditieve beperking:

 

Amsterdam – bioscoop Het Ketelhuis –  Elke maand een nieuwe, ONDERTITELDE Nederlandstalige film.
De agenda voor komende maanden is nog niet bekend. Bel of mail het Ketelhuis om te vragen welke film(s) er komende tijd ondertiteld vertoond zullen worden: 020 – 684 00 90, info@ketelhuis.nl of hou de speciale webpagina voor doven en slechthorenden in de gaten.

 

Diverse locaties – Toegankelijke theatervoorstellingen voor doven en slechthorenden. Hear the World Tour maakt deze voorstellingen mogelijk en houdt een agenda bij. Ga naar de agenda van de Hear the World Theatertour

 

Huizen – Informatieve bijeenkomsten over hoortoestellen en CI.
Hoorbeleving in Huizen organiseert inloopochtenden, informatiemiddagen over horen, hoorhulpmiddelen en CI’s. Meer informatie: telefoonnummer 030 304 00 32, e-mailadres contact@hoorbeleving.nl of via de website.

 

Haarlem – Workshops en cursussen voor of over slechthorenden.
Hooridee, het bedrijf van Wendelina Timmerman, geeft workshops en cursussen voor mensen met gehoorverlies en hun omgeving.
Ga naar het programma aanbod Hooridee

 

Stichting Plots- en laatdoven
Word je op volwassen leeftijd ineens of langzaam doof? Maak dan ook eens kennis met stichting Plots- en laatdoven. Op de Activiteitenagenda kun je zien wat ze zoal organiseren.  Het is ook mogelijk om je te abonneren op de nieuwsbrief. Mail daarvoor naar info@stichtingplotsdoven.nl.

 

Diverse locaties – Cursussen, vaardigheidstraningen, informatieve activiteiten voor doven, slechthorenden en doofblinden.
GGMD staat voor ‘Geestelijke Gezondheid Maatschappelijke Dienstverlening voor doven, slechthorenden en mensen met andere hoorproblemen’. De GGMD organiseert diverse cursussen, vaardigheidstrainingen en informatieve activiteiten. Door fusie met OTwee zal het aanbod uitgebreid worden met activiteiten voor doofblinde mensen.
Ga naar de agenda met cursussen

 

Diverse locaties – Informatieve, inspirerende en ontspannende activiteiten voor jonge en volwassen slechthorenden. Op de HOORagenda vindt u alle activiteiten van Stichting Hoormij. Leden kunnen na in te loggen op de website extra ledenactiviteiten op de HOORagenda vinden.
Ga naar de HOORagenda

 

100procentslechthorend  – Afhankelijk van de agenda: workshops, netwerkborrels Bekijk de activiteiten op 100procentslechthorend.nl.

 

Dovenagenda.nl – overzicht met veel activiteiten voor doven en slechthorenden.
Ga naar dovenagenda.nl

 

 

Agenda van Oog en Oor voor talent
Lokale activiteiten voor en door mensen met beperkingen in horen én zien
Lees meer..

 

Diverse locaties – Activiteitencentra met zorgindicatie
Voor informatie over specialistische activiteiten (waarvoor meestal een indicatie nodig is) kun je terecht bij instellingen voor zorg en revalidatie.
Zie ook:  Advies, hulp, begeleiding  België

 

 • Agenda van Visuelehandicap.be
  De ‘nieuwsbank’ met veel berichten over activiteiten in Belgie.
  Bekijk de agenda.
 • Intro Events: toegankelijke evenementen voor mensen met een beperking in Belgie Agenda bij met evenementen waar speciale voorzieningen zijn voor mensen met een beperking. Ga voor de agenda naar intro-events.be.